Henkes Prijs 2019

Evelyn Taocheng Wang is de winnaar van de Dolf Henkes Prijs 2019

Genomineerden Dolf Henkes Prijs 2019:

Roxette Capriles, Priscila Fernandes, Emma van der Leest en Evelyn Taocheng Wang

De kunstenaars Roxette Capriles, Priscila Fernandes, Emma van der Leest en Evelyn Taocheng Wang zijn genomineerd voor de Dolf Henkes Prijs 2019. De prijs wordt door de Stichting Henkes tweejaarlijks uitgereikt aan een beeldbepalende Rotterdamse kunstenaar. De jury, onder leiding van Fons Hof, nomineerde de kunstenaars die kans maken op een bedrag van 12.000 euro. Vrijdag 14 december 2018 tot en met 10 februari 2019 vindt in TENT de tentoonstelling plaats met het werk van de kandidaten. Op donderdag 7 februari 2019 wordt tijdens Art Rotterdam de winnaar bekendgemaakt.

De jury van dit jaar, bestaande uit Fons Hof (directeur Art Rotterdam), Ingrid Commandeur (kunstcriticus en onderzoeker), Tirzo Martha (beeldhouwer en performancekunstenaar) en Katarina Zdjelar (winnaar Dolf Henkes Prijs 2016), brengt over de nominaties het volgende statement uit: “Wij hebben een keuze kunnen maken uit een groot arsenaal aan kunstenaars die verbonden zijn aan de stad Rotterdam of aan Curaçao en soms aan beiden. De dynamiek en veelzijdigheid van het werk was opvallend en deze rijkdom aan verschillende posities heeft de jury getracht naar voren te laten komen in haar keuze. Overgangsgebieden naar design en wetenschap, jonge radicaliteit van het beeld, onopgesmurkte maatschappelijke geëngageerdheid en jezelf ontdekken in een globale wereld, zijn allemaal aspecten van de hedendaagse kunstpraktijken die tot uitdrukking komen bij de genomineerden van de Dolf Henkes Prijs 2019.”

Roxette Capriles (Curaçao, 1993)

Roxette Capriles (Curaçao, 1993) studeerde in 2016 af op de Willem de Kooning academie in Rotterdam en werkte als voormalig IBB- alumni (The Instituto Buena Bista, Curaçao Center for Contemporary Art) mee aan de afgelopen twee edities van het ‘All you can Art’ summerschool project van de Kunsthal.

Priscila Fernandes (Portugal, 1981)

Priscila Fernandes (Portugal, 1981) heeft als beeldend kunstenaar internationaal meerdere tentoonstellingen op haar naam staan en coördineert momenteel het artist-in-residence verblijf, Het Wilde Weten in Rotterdam. Ze exposeerde naast in TENT onder andere ook tijdens de Biënnale van São Paulo, in het Rekjavik Art Museum en in het Fundació Joan Miró in Barcelona. In 2011 ontving ze de Prix de Rome Basic Prize for Visual Arts.

Emma van der Leest (Gelderland, 1991)

Emma van der Leest (Gelderland, 1991) werkt als bio-kunstenaar met processen en organismen zoals bacteriën, paddenstoelen en cellen binnen de biotechnologie. Van der Leest is oprichter en creative director van BlueCity Lab, een biotechnologiebedrijf en laboratorium dat expirmenteert met droge en natte materialen, gevestigd in het voormalige Rotterdamse zwembad Tropicana. In 2015 studeerde ze Cum Laude af aan de studie Product Design op de Willem de Kooning Academie.

Evelyn Taocheng Wang (China, 1981)

Evelyn Taocheng Wang (China, 1981) won in 2016 de Volkskrant Beeldende Kunst prijs en in dat zelfde jaar de Dorothea von Stetten kunstprijs in Duitsland. Met haar serie ‘Massage near me’, deelde ze haar ervaringen uit een Chinese massagesalon op de Amsterdamse Wallen. Wang is opgeleid in traditionele Chinese schilderkunst en studeerde kunst aan de Städeschule in Frankfurt en De Ateliers in Amsterdam.

Credits
De Dolf Henkes Prijs is een initiatief van Stichting Henkes. De stichting stelt zich onder meer een gunstig Rotterdams kunstklimaat ten doel. De Dolf Henkes Prijs 2019 wordt mede mogelijk gemaakt door Stichting Henkes, De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Stichting Stokroos, Stichting Verzameling van Wijngaarden Boot en TENT, onderdeel van CBK Rotterdam.

Dolf Henkes Prijs 2019

Dolf Henkes Prijs 2019

Prijs 2016