Samboleap Tol is de winnaar van de 10e Dolf Henkes Prijs!
PERSBERICHT
Kunstenaars Ada M. Patterson, Babette Kleijn, Samboleap Tol, Yoeri Guépin, Bik Van der Pol, Bert Frings, Dirk van Lieshout en Maike Hemmers zijn de genomineerden voor de tiende editie van de Dolf Henkes Prijs. Op vrijdag 8 september opent de bijbehorende tentoonstelling in TENT Rotterdam, waarin alle kunstenaars de ruimte krijgen om hun werk te presenteren in de aanloop naar de prijsuitreiking op 10 november 2023.
Voor deze jubileumeditie nomineerden alle eerdere winnaars van de prijs een kunstenaar van hun keuze. Dit resulteert in een bijzondere tentoonstelling, waarin heel verschillende praktijken elkaar vloeiend aanvullen. De werken in de groepstentoonstelling beschouwen vragen over de verhouding tussen mens en natuur, de mens en diens sociale omgeving, en de mens en zichzelf. De kunstenaars onderzoeken op compleet eigen wijze thema’s als intergenerationeel erfgoed, veranderende lichamelijkheid, wereldvorming, balans, intrinsieke stromen en de impact van het Antropoceen.
Waar sommige werken vragen om een moment van stilte en een luisterend oor, verlangen anderen juist interactie. Overstijgend willen alle genomineerden een gesprek op gang brengen rondom de vraag: welke stemmen, geluiden en gevoelens zijn er in de wereld, en hoe zijn ze onderhevig aan verandering?
Over de werken
Schilder Bert Frings, kunstenaarsduo Bik Van der Pol en beeldend kunstenaar Yoeri Guépin bespreken allen op hun eigen manier de relatie tussen mens en wereld. De kunstenaars zetten vraagtekens bij de (schadelijke) plek van de mens in de wereld en openen het gesprek over onze collectieve toekomst. Met een serie subtiele stillevens vraagt Bert Frings aandacht voor het samenleven vanmensen, dieren en dingen. Frings zet vraagtekens bij de betekenis van afval in het straatbeeld en de plaats van echte dieren in de menselijke samenleving.
Bik Van der Pol brengen een zes-meter-hoge opblaasbare bal naar TENT en stellen aan de hand van een projectie van Eugene von Guérard’s schilderij Tower Hill (1855) vragen over de voorwaarden en gevolgen van wereldvorming.
Yoeri Guépin presenteert bij TENT een werkruimte waar hij zaden droogt uit zijn nutstuin. De gedroogde materialen linken aan zijn aangrijpende documentaire The Smallest Gesture over het verlies van biodiversiteit en industriële vormen van landbouw. The Smallest Gesture is vanaf 16 september te zien in Guépins solotentoonstelling bij A Tale of A Tub (Rotterdam).
Kunstenaars Ada M. Patterson, Samboleap Tol en Dirk van Lieshout zoomen iets verder in, en focussen zich op de mens in diens (sociale) omgeving. Ada M. Patterson toont twee werken waarin ze kijkt naar zowel menselijke als niet-menselijke lichamen die in crisis verkeren, onzichtbaar zijn, en als overbodig of ondraaglijk worden bestempeld. Hoe overleven zij in de wereld zoals we die nu kennen? Haar video-installatie onderzoekt door een Zwarte, translens de hoorbaarheid van bepaalde stemmen in de samenleving. Wat betekent het om stilte te weigeren?
Het drietal werken van Samboleap Tol concentreert zich op het blootleggen van psychologische erfenissen die verschillende gemeenschappen in de postkoloniale diaspora dragen. Haar interactieve geluidsinstallatie Dharma Songs v2 (2023), een zelfgebouwd instrument met verse bloemen en een eeuweoude Javaanse gong, brengt intergenerationele relaties van vrienden en familieleden over het voetlicht met de vraag “Als je je voorouders nog iets zou kunnen vragen of vertellen, wat zou dat dan zijn?”.
Dirk van Lieshout brengt een performatieve installatie naar TENT, die geïnspireerd is op de balancerende kartonnen doos van Bas Jan Aders Untitled ('Tea-Party') (1972) en de Japanse theecultuur. Met de terugkerende performance zoekt hij de (her)beleving van tijd op.
Maike Hemmers en Babette Kleijn komen met hun verkenning van het intrinsieke het dichtst bij de mens als individu. In haar werk observeert Maike Hemmers het lichaam en geest als één geheel, in plaats van twee losstaande entiteiten. Ze verkent invloeden en relaties die door en met het lichaam bewegen, en verbeeldt ze met organische materialen, abstracte vormen en kleuren. Zo houdt ze aantekeningen bij van verschillende kleuren die in haar lichaam spelen en maakt aan de hand van deze ‘lichaamsscans’ haar tekeningen.
Babette Kleijn maakt in TENT een nieuwe, locatiegebonden wandsculptuur. Voor haar werk vindt Kleijn inspiratie in architectonische ritmes in wederopbouwarchitectuur, geometrie, Oscar Schlemmers Triadisch Ballet, en haar intrinsieke zoektocht naar balans. Het onderzoeken, arrangeren en samensmelten van al deze aspecten biedt scherpte.
Tiende jubileum Dolf Henkes Prijs
De Rotterdamse kunstprijs wordt dit jaar voor de tiende keer uitgereikt. Bijzonder aan de jubileumeditie is de selectieprocedure: de winnaars van de afgelopen jaren mochten allen een collega-kunstenaar nomineren die zij de prijs gunnen. Dit betekent dat in plaats van de gebruikelijke vier kanshebbers, dit jaar acht kunstenaars hun werk in de aanloop naar de uitreiking op 10 november 2023 presenteren in TENT Rotterdam. De prijs is een initiatief van Stichting Henkes en wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage uit het Henkes Fonds dat onder berusting is van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.
De jury bestaat uit schrijver/curator Hanne Hagenaars, schrijver/curator Yasmijn Jarram en kunstenaar Toon Teeken.
Eerdere winnaars van de prijs zijn (van 2021 naar 2003): Geo Wyeth, Evelyn Taocheng Wang, Katarina Zdjelar, Lidwien van de Ven, Gyz La Rivière, Lara Almarcegui, Melvin Moti, Erik van Lieshout en Jeroen Eisinga.
De tentoonstelling opent op vrijdag 8 september met performances van Samboleap Tol en Dirk van Lieshout. De opening is vrij toegankelijk voor publiek tussen 19.00 en 22.00 uur. De tentoonstelling is samengesteld door gastcurator Annosh Urbanke.