Geo Wyeth is de winnaar van de Dolf Henkes Prijs 2021

PERSBERICHT
Dolf Henkes Prijs 2021:
Dolf Henkes Prijs tentoonstelling in TENT Rotterdam 5 juni t/m 22 augustus 2021

Kunstenaars Kevin Osepa, Koes Staassen, Jay Tan en Geo Wyeth zijn genomineerd voor de Dolf Henkes Prijs 2021. De prijs wordt door de Stichting Henkes tweejaarlijks uitgereikt aan een beeldbepalende kunstenaar uit Rotterdam of Curaçao. De genomineerden maken kans op een bedrag van 12.000 euro. De jury, die dit jaar wordt voorgezeten door Nathanja van Dijk (directeur Kunsthal Rotterdam) en verder bestaat uit Fons Hof (directeur Art Rotterdam), Charl Landvreugd (kunstenaar, curator en Hoofd Onderzoek & Curatorial Practice bij het Stedelijk Museum Amsterdam) en Evelyn Taocheng Wang (winnaar Dolf Henkes Prijs 2019), brengt over de nominaties het volgende statement uit: “Wij waren verheugd een keuze te kunnen maken uit een groot aantal kunstenaars dat Rotterdam – en dikwijls ook Curaçao – op de kaart zet met hun frisse, eigenzinnige en vernieuwende kunste-naarspraktijk. In hun grote verscheidenheid hebben de genomineerde kunstenaars gemeen dat ze ieder op radicaal eigen wijze actuele thema’s als afkomst, erfgoed, geschiedschrijving, identiteit, queerness en lichamelijkheid onderzoeken. Tegelijkertijd overstijgen ze het maatschappelijk debat door middel van een geraffineerde en intelligente beeldtaal.”

Tentoonstelling in TENT
TENT realiseert wederom een tentoonstelling met de genomineerden, die te zien zal zijn van 5 juni t/m 22 augustus 2021. Op 1 juli 2021 zal de prijswinnaar bekend worden gemaakt.

Over de genomineerden

Kevin Osepa is geboren en getogen op Curaçao en woonachtig in Nederland. Vertrekkend vanuit zijn eigen identiteit verbeeldt hij wat een Afro-Caribische identiteit in een postkoloniale wereld betekent. Met film en fotografie creëert hij magisch-realistische verhalen rondom afro-spiritualiteit, seksualiteit, mannelijkheid en familie. Osepa (Curaçao, 1994) studeerde in 2017 af aan de Hoge school voor de Kunsten Utrecht. Hij werd dit jaar ook genomineerd voor een Gouden Kalf en bij het Nederlands Film Festival (beste debuut). Osepa exposeerde onder meer bij het Wereldmuseum, het
Nederlands Fotomuseum, Unseen, Stedelijk Museum Schiedam en TENT Rotterdam.

In de verfijnde, gedetailleerde potloodtekeningen van Koes Staassen staan het mannelijk naakt en queer seksualiteit centraal. Zijn als stilleven opgebouwde tekeningen tonen een intiem spel vol sensueel verlangen en overgave dat hij speelt met vrienden. Het zijn beelden die we niet vaak te zien krijgen; expliciet van aard maar dromerig en kwetsbaar uitgevoerd in de wijze waarop hij het potlood hanteert. Staassen (Nederland, 1985) studeerde in 2014 af aan de AKV|St.Joost. Momenteel is zijn werk te zien bij galerie Cokkie Snoei, Rotterdam. Eerder exposeerde hij onder meer bij Prospects & Concepts/Art Rotterdam 2020; Best of Graduates, Ron Mandos galerie, Amsterdam; en op diverse Nederlandse kunstpodia.

Jay Wendy Tan maakt sculpturen, performances, geluid- en videowerk. In sferische werk creëert Tan – veelal met alledaagse huishoudelijke of doe-het-zelf materialen en mechanica – open omgevingen met betekenisvolle constructies. Decoratie is voor hen een politieke geste.

Tan (Verenigd Koninkrijk, 1982) voltooide in 2010 het Piet Zwart Institute en was in 2014-15 resident aan de Rijksakademie. Tan toonde hun werk bij onder meer CACC Parijs, Ujazdowki Castle in Warschau en Museum Boijmans van Beuningen, is docent aan de Rietveld Academie en de MA Artistic Research van de KABK, en medeoprichter van Tender Center in Rotterdam.*

Geo Wyeth beweegt zich tussen muziek, performance, installatie en video. In hun verhalende werk komen absurditeit, theater en poëzie samen. De karakters die Wyeth daarbij belichaamt, proberen los te komen van de positie waarin zij vast lijken te zitten, waarbij muziek vaak als portal naar een andere werkelijkheid fungeert. Wyeth (Verenigde Staten, 1984) studeerde aan Bard College (NY) en was in 2015-16 resident aan de Rijksacademie. Hen exposeerde en performde bij The New Museum, MoMA PS1, New York Live Arts, LA MoCA, Boston ICA, Stedelijk Museum, De Nieuwe Kerk, Van Abbemuseum, MAMA, TENT Rotterdam en meer, en is docent aan de WdKA en DAi.*

9e editie Dolf Henkes Prijs
Dolf Henkes (Rotterdam, 1903–1989) was een Rotterdamse schilder die woonde en werkte op Katendrecht. Zijn oeuvre vertelt het verhaal van de wereld om hem heen: de mensen en het haven- bedrijf, stillevens, landschappen, de verwoestingen van de oorlog, portretten en naaktstudies. Eind 1945 stapte hij op de boot naar Curaçao. Alles op het eiland zou een diepe indruk op hem maken na de donkere oorlogsjaren thuis – de kleuren, het licht, het leven van alledag. Zijn indrukken verwerkte hij in een heel eigen beeldtaal en Curaçao had een blijvende invloed op zijn werk.

Na het overlijden van Henkes en na het overlijden van Jan en Marie Henkes is uit het nalatenschap van broer en zus de Dolf Henkes Stichting gevormd. Het bestuur van dit fonds besloot in 2004 tot het instellen van de Dolf Henkes Prijs en wordt sindsdien elke twee jaar uitgereikt aan beeldend kunstenaars uit Rotterdam of Curaçao. Eerdere, inmiddels internationaal bekende winnaars zijn: Evelyn Taocheng Wang, Katarina Zdjelar, Gyz La Rivière, Lara Almarcegui, Erik van Lieshout, Melvin Moti, Lidwien van de Ven en Jeroen Eisinga. De Henkes Prijs wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage uit het Henkes fonds dat onder berusting is van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Dolf Henkes Prijs 2021

Recent Posts
evelyn-taocheng-wang-four-season-of-women-tragedy