Muurschildering Nerefco bij Hogeschool Rotterdam
Sinds 2005 is de muurschildering die Dolf Henkes maakte voor de kantine van Nerefco te zien bij de Hogeschool Rotterdam.
In samenwerking met Instituut Collecte Nederland, Gemeente Rotterdam en Nerefco heeft de Hogeschool de muurschildering vanuit de voormalige kantine van Nerefco gered en een mooie plek gegeven in de hal van het gebouw van de Hogeschool aan de Kralingse Zoom. De gerestaureerde muurschildering werd in december 2005 feestelijk onthuld door Burgemeester Opstelten (zie foto’s, met dank aan Kunstcommissie Hogeschool Rotterdam).
Een bijzondere gebeurtenis …..
In 1954-55 heeft Dolf Henkes in het bedrijfsrestaurant van de voormalige raf naderij van Texaco Pernis (voorheen Caltex, Chevron, nu Nerefco) een wandschildering van ongeveer 3 x 6 meter aangebracht. Omdat de gebouwen op de nominatie voor sloop stonden, heeft Nerefco, samen met een aantal betrokken Rotterdamse bedrijven, besloten om het kunstwerk te bewaren en het cadeau te geven. In nauwe samenwerking met en op initiatief van het OntwikkelingsBedrijf Rotterdam (OBR) is vervolgens het contact met de Hogeschool Rotterdam tot stand gekomen. De hal van de locatie Kralingse Zoom is als nieuwe locatie voor het kunstwerk door de betrokkenen enthousiast ontvangen. Tevens is hiermee het werk van Dolf Henkes bewaard gebleven voor de stad Rotterdam. Omdat het kunstwerk “Professor van ’t Hoff”, rechtstreeks op een dragende muur was aangebracht, waren omvangrijke bouwkundige voorzieningen nodig om de muur in twee delen voorzichtig los te zagen en uit het gebouw te hijsen. Met een speciaal transport is het kunstwerk op 25 maart 2005 verplaatst naar de locatie van de Hogeschool Rotterdam aan de Kralingse Zoom.
Dit kunstwerk geeft een goed beeld van ‘Henkes’ repertoire aan artistieke genres en materiaaltoepassingen. Romantisch én zakelijk-constructief zoals hij zijn werk zelf het liefst omschreef. De beschildering stelt de Nobelprijswinnaar Jacob H. van ’t Hoff (1852 – 1911) voor, die is weergegeven tegen een achtergrond van een laboratorium, met links een schoolbord waarop zijn beroemde formule is aangegeven. Van ’t Hoff heeft in deze formule de grondslag gelegd voor het begrijpen van talloze chemische reacties, reacties die op de terreinen van de raf naderijen constant plaatsvinden. Met de nieuwe locatie voor het kunstwerk komt Jacob H. van ’t Hoff ook een beetje thuis, aangezien het ‘Van ’t Hoff Instituut’ een van de rechtsvoorgangers van de Hogeschool Rotterdam was. Chain Restauratie Advies heeft het kunstwerk gerestaureerd en in zijn oorspronkelijke staat teruggebracht.
Sponsors en begunstigers / adviseurs:
Hogeschool Rotterdam en Nerefco
Albron Campus Catering, Breeman Talle Fonds beheerd door het Prins Bernhard Cultuurfonds, Chain Restauratie Advies, Croon Elektrotechniek, Cugla bouwstoffen, Frishert-CEAC, Gebr. Van de Burg staalconstructies, Hapo International Barges B.V., Havenbedrijf Rotterdam, Heijkoop Kraanverhuur B.V., Instituut Collectie Nederland, Aanneming Maatschappij J.P. van Eesteren B.V., Mourik Services B.V., OntwikkelingsBedrijf Rotterdam (OBR), RIS – Van Schie sloopcombinatie, Smit Sleepdienst, Stichting Bevordering van Volkskracht, Swindak dakbedekkingen, Ingenieursbureau Wolters & Dros B.V.