De Hogeschool Rotterdam vernietigde eind oktober tot grote ontsteltenis en onbegrip van velen een wandschildering van betekenis, van de Katendrechtse kunstenaar Dolf Henkes, t.w. ‘Het Scheikundelokaal’.

Om stil te staan bij deze vernietiging van dit Rotterdams culturele erfgoed en gelijktijdig aandacht te vragen voor de toekomst van meer muurschilderingen en monumentaal werk in de stad, presenteert het Verhalenhuis in samenwerking met de RCE Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en Stichting Henkes een speciale ‘noodexpositie’.  Hierop tonen we Henkes’ originele ontwerpschets van het werk, uit de collectie van de RCE. Daarnaast is ook is het werk ‘Dansers’ aanwezig. Dit werk ook in de jaren 50 door Henkes gemaakt hebben we – in samenwerking met de RCE en museum de Rietgors – juist enkele maanden geleden uit een brandweerkazerne in Papendrecht kunnen redden. Dit werk willen we graag een duurzame plek geven in het Verhalenhuis.

Iedereen is van harte welkom deze pop-up-tentoonstelling en -herdenking bij te wonen. De noodexpositie is dagelijks geopend.

Hoe heeft deze sloop zomaar plots en ongezien en ongemerkt kunnen plaatshebben? Wat is eigenlijk de betekenis van monumentaal werk van wederopbouwkunstenaars in de stad Rotterdam? Wie draagt de zorg en het nalatenschap? Een kleine pop-up-expositie met ontwerp, werk en verhaal is te bezoeken op de derde etage in het Elenbaas Huismuseum. Toegang gratis. Minister Van Engelshoven en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, waaraan Dolf Henkes zijn werk heeft nagelaten, denken intussen aan juridische stappen evenals de stichting Henkes die waakt over het nalatenschap en de collectie. De muur met wandschildering uit 1955, is zo’n 6 x 3 meter, verbeeldt de Rotterdamse Nobelprijswinnaar Jacob H. van ’t Hoff en stond in de hal op de vestiging van de Hogeschool bij de Kralingse Zoom. Oorspronkelijk was het werk gemaakt voor de bedrijfskantine van de Caltex in Pernis. De Hogeschool kreeg het werk in 2005 geschonken, dankzij vele fondsen, sponsors en betrokken partijen was het gelukt het werk voor Rotterdam te behouden. Het kunstwerk moest blijkbaar nu plots wijken voor een verbouwing.

De opening van de noodexpositie vond plaats op zondag 14 november 2021. Tentoonstelling tot 14 januari 2022

Gratis toegang.

Verhalenhuis Belvédère

Rechthuislaan 1

3072 LB Rotterdam-Katendrecht

Foto’s Copyright Het Verhalenhuis

Noodexpositie De muur van Henkes

Recent Posts