De wandschildering met Professor Van ’t Hoff in zijn laboratorium schilderde Dolf Henkes (1903-1989) in 1955, oorspronkelijk voor de hal van de personeelskantine van Caltex-Pernis (nu Nerefco). Toen dit gebouw in 2005 op de nominatie voor sloop stond, heeft Nerefco, samen met een aantal Rotterdamse bedrijven, besloten om het kunstwerk te redden en het cadeau gegeven aan de Hogeschool Rotterdam. Van 2005 tot 2021 bevond de wand zich in de hal van de Hogeschool aan de Kralingse Zoom.

Op de schildering was de eerste Nederlandse Nobelprijswinnaar Jacobus Henricus (Henri) van ‘t Hoff te zien in zijn laboratorium, met links een schoolbord waarop zijn beroemde formule is aangegeven. De beide zittende vrouwenfiguren links en rechts verbeelden de Artes Liberales (vrije Kunsten) en de Arithmetica (rekenkunde). Het bloeiende polderlandschap welke door het raam te zien is, is het oude landschap rond Heerjansdam, de geboorteplaats van Van 't Hoff. In deze schildering bracht Henkes verschillende motieven uit zijn oeuvre bij elkaar: Rotterdam, het portret, figuurstuk, landschap, stilleven, en zijn typische abstracte, decorachtige ruimtelijkheid. Daarnaast gebruikte hij in de wand verschillende technieken: granito, reliëf, mozaïek en sgraffito.

In voorbereiding op de uitvoering van de monumentale wand maakte Henkes een zorgvuldige voorstudie. Deze studie bevindt zich in zijn nalatenschap welke hij in 1987 schonk aan de rechtsvoorganger van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

De wandschildering van Professor Van ’t Hoff was van groot belang binnen het corpus van de naoorlogse monumentale schilderkunst. Met de recente vernietiging van deze schildering door de Hoge School Rotterdam is een aanmerkelijk en een van de laatste monumentale kunstwerken van Henkes verdwenen.

Zie ook het persbericht van CBK Rotterdam: Wandschildering Dolf Henkes vernietigd – CBK R otterdam – CBK Rotterdam

Zie voor een selectie reacties in de pers:

Verbijstering: Hogeschool Rotterdam sloopt kunstwerk dat met veel moeite was opgeknapt en cadeau gegeven | Rotterdam | AD.nl

‘Ambtenaren die sloopvergunning Henkes-muur gaven zijn schurken’ – Rijnmond

’Hogeschool Rotterdam sloopt gered kunstwerk zonder overleg’ | Binnenland | Telegraaf.nl

Ontmanteling wandschildering bij Hogeschool Rotterdam zorgt voor verbijstering: ‘Het is vernietigd’ – OPEN Rotterdam

Hogeschool liet kunstwerk slopen, rechthebbenden zijn verbijsterd over gang van zaken – Profielen (hr.nl)

Verbijstering CBK Rotterdam over vernietiging wandschildering Dolf Henkes (dehavenloods.nl)

Ga nooit studeren op de Business School van de Hogeschool Rotterdam | vandaagenmorgen.nl

 

Vernietiging wandschildering Dolf Henkes door Hogeschool Rotterdam

Recent Posts