Artikel over de nieuwe documentaire van Deborah van Dam over Dolf Henkes in het Antilliaans Dagblad.

De film gaat op 4 september in premiere tijdens Boulevard Katendrecht, in samenwerking met Verhalenhuis Belvédère en Theater LantarenVenster

Deborah van Dam geniet bekendheid door haar documentaire Liesbeth List – Heb me lief (2006) welke werd genomineerd voor de Beeld en Geluid Award. In 2017 ging haar film KUYT, over profvoetballer Dirk Kuyt, in première op het Nederlands Film Festival. In de documentaire “Kijken, alsmaar stil kijken” stelt Deborah van Dam het leven en werk van Dolf Henkes (1903-1989) centraal. Van Dam onderzocht hiervoor niet alleen het oeuvre van Henkes maar ook oorspronkelijke documentatie, brieven en persoonlijke schrijfsels. De film is opgebouwd uit historisch beeldmateriaal van de stad Rotterdam, afbeeldingen van de werken van Henkes, persoonlijk bewaarde bronnen (dagboeken, brieven, foto’s), getuigenissen (in beeld en geluid) en ‘nieuw gemaakte beelden’. Door gebruik te maken van hedendaagse technieken om het (historische) verhaal te vertellen heeft de film “Kijken, alsmaar stil Kijken” een gelaagdheid die de persoon Henkes en zijn omgeving weer voelbaar maakt.

De film is in opdracht van Stichting Henkes tot stand gekomen met steun van: Fonds 21, stichting Droom en Daad, Prins Bernhard Cultuur Fonds, Erasmusstichting, G.Ph. Verhagen-stichting, Power House Company, Gemeente Rotterdam, Verhalenhuis Belvédère en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Met dank aan Mondriaan Fonds, RCE Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed & Theater LantarenVenster.

 

Dolf Henkes documentaire in Antilliaans Dagblad

Recent Posts