In samenwerking met Verhalenhuis Belvédère en LantarenVenster organiseert Stichting Henkes de wereldpremière van Kijken, alsmaar stil kijken van Deborah van Dam over kunstenaar Dolf Henkes.

De documentaire vertelt het persoonlijke verhaal over het leven en werk van Dolf Henkes (1903-1989) en zijn relatie met de stad Rotterdam, de haven, de wijk Katendrecht en het Curaçao van vroeger tot nu. In de film toont de filmmaakster het oeuvre van Henkes maar ook oorspronkelijke documentatie, brieven en persoonlijke schrijfsels. De film is opgebouwd uit historisch beeldmateriaal van de stad Rotterdam, afbeeldingen van de werken van Henkes, persoonlijk bewaarde bronnen zoals dagboeken en brieven en getuigenissen in beeld en geluid. Daarnaast gebruikt Van Dam ook hedendaagse technieken om het historische verhaal te vertellen.

De Rotterdamse kunstenaar Dolf Henkes (1903-1989) heeft zijn leven lang op Katendrecht gewoond en gewerkt. Veel oudere Katendrechters hebben nog levendige herinneringen aan deze bijzondere kunstenaar. In 2015 is een plein op Katendrecht naar Henkes vernoemd. De film werd gemaakt in opdracht van de Stichting Henkes aan de vooravond van Henkes’ 120ste geboortejaar.

De premiere vindt plaats op zondag 4 september 2022. Zie Verhalenhuis voor meer informatie en de link naar de kaartverkoop.

De film is in opdracht van Stichting Henkes tot stand gekomen met steun van: Fonds 21, stichting Droom en Daad, Prins Bernhard Cultuur Fonds, Erasmusstichting, G.Ph. Verhagen-stichting, Power House Company, Gemeente Rotterdam, Verhalenhuis Belvédère en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Met dank aan Mondriaan Fonds, De Gijselaar-Hintzenfonds, RCE Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed & Theater LantarenVenster.

Wereldpremière documentaire Dolf Henkes op 4 september 2022

Recent Posts