Henkes Prijs 2008

Winnaar edtie 2008 Melvin Moti

Nominaties Dolf Henkes Prijs 2008 bekend:

Melvin Moti, Wendelien van Oldenborgh, Anne Wenzel.

De Rotterdamse kunstenaars Melvin Moti, Wendelien van Oldenborgh en Anne Wenzel zijn genomineerd voor de Dolf Henkes Prijs 2008, een tweejaarlijkse prijs voor beeldend kunstenaars. De prijs bestaat uit een bedrag van 20.000 euro en een bijdrage aan een tentoonstelling. Op 13 februari 2009 wordt de winnaar bekend gemaakt.

De Dolf Henkes Prijs is een van de grootste Nederlandse prijzen op het gebied van de beeldende kunst. De tweejaarlijkse prijs wordt uitgereikt aan een kunstenaar die past in het profiel dat is geschetst door de naamgever, kunstenaar Dolf Henkes: jong, eigenzinnig en met een bijzondere band met de stad Rotterdam en/of de Nederlandse Antillen. De jury bestaande uit Mariëtte Dölle (programmaleider TENT. Rotterdam), Wim van Krimpen (voorzitter, directeur Gemeentemuseum Den Haag), Erik van Lieshout (kunstenaar, Rotterdam/Keulen) en Arno van Roosmalen (directeur Stroom Den Haag) nomineerde Wenzel, Van Oldenborgh en Moti. Naar de mening van de jury zijn de drie representatief voor de opkomst van een nieuwe, internationaal georiënteerde generatie kunstenaars die met passie, engagement en gevoel voor esthetiek een eigenzinnig oeuvre opbouwen.

Vanaf zijn dertigste jaar wijdde de Rotterdamse kunstenaar Dolf Henkes (1903-1989) zich geheel aan de kunst. Deze ‘kleine meester’ liet bij overlijden een oeuvre van 5000 werken na, waarvan een groot deel in bezit is van Instituut Collectie Nederland. Een deel van de nalatenschap van Dolf Henkes is op zijn verzoek bestemd voor een stimuleringsprijs voor jonge kunstenaars. De prijs wordt sinds 2004 uitgereikt. Eerdere winnaars zijn Erik van Lieshout en Jeroen Eisinga.

Over de kunstenaars:

In het werk dat Melvin Moti maakt, verrijken cultuurgeschiedenis en verbeelding elkaar. Zijn films versmelten fictie en werkelijkheid in betoverende, kalme, verstilde beelden. Leegte, afwezigheid en het onzichtbare – metaforen voor het ongrijpbare wellicht – staan centraal in hun capaciteit om het visionaire, maar ook het monsterlijke voort te brengen.

De film- en videowerken van Wendelien van Oldenborgh zijn geconcentreerd, complex en gelaagd, vol met verwijzingen naar (kunst)geschiedenis, sociale en culturele verschillen, filosofie en filmtechniek. Haar werk wordt vaak beschouwd als een commentaar op de huidige worsteling van de multiculturele Nederlandse samenleving met kwesties als nationale identiteit.

www.wilfriedlentz.com

Anne Wenzel plaatst haar monumentale keramische beelden in dramatische ensceneringen. De figuren en objecten lijken vaak ontleend aan sprookjes, mythen en sagen, maar zijn uitgevoerd in gothic zwart, vervormd en geknakt. Wenzel hanteert een geografisch en historisch beladen idioom om de onmacht en moedeloosheid over de dreiging achter de actuele dagelijkse werkelijkheid tastbaar te maken.

www.annewenzel.nl

Op vrijdag 13 februari 2009 maakt juryvoorzitter Wim van Krimpen de winnaar van de Dolf Henkes Prijs bekend tijdens een feestelijke bijeenkomst in Arminius, Podium voor Kunst, Cultuur en Debat.

Melvin Moti (geen site),

Wendelien van Oldenborgh (galerie Wilfried Lentz)

Anne Wenzel (www.annewenzel.nl)

Henkes Prijs 2008

Henkes Prijs 2010