Henkes Prijs 2012

Winnaar editie 2012 Gyz La Rivière

Genomineerden Dolf Henkes Prijs 2012 bekend

15.11.2012 – 13.01.2013

De Rotterdamse kunstenaars Carla Klein, Renie Spoelstra en Gyz la Rivière zijn genomineerd voor de Dolf Henkes Prijs 2012. De Dolf Henkes Prijs wordt tweejaarlijks uitgereikt aan een beeldbepalende Rotterdamse kunstenaar. Een vierkoppige jury onder leiding van kunstverzamelaar Joop van Caldenborgh nomineerde de kunstenaars die kans maken op een bedrag van 12.000 euro. In TENT vindt de tentoonstelling met werk van de genomineerden plaats. Donderdag 10 januari wordt de winnaar bekend gemaakt.

Op verzoek van de Rotterdamse kunstenaar Dolf Henkes (1903-1989) is een deel van zijn nalatenschap bedoeld voor deze stimuleringsprijs voor kunstenaars die net zo beeldbepalend voor de stad Rotterdam zijn als de naamgever zelf. Eerdere winnaars van de prijs waren Jeroen Eisinga, Erik van Lieshout, Melvin Moti en Lara Almarcegui; allen gerespecteerde en internationaal georiënteerde kunstenaars. De Dolf Henkes Prijs 2012 beperkt zich niet tot leeftijd of discipline en is hierdoor een brede prijs voor kunstenaars die nu de Rotterdamse kunst op de kaart zetten.

De jury bestaande uit Joop van Caldenborgh (kunstverzamelaar), Lara Almarcegui (winnaar Dolf Henkes Prijs 2010), Wilma Sütö (curator moderne kunst Stedelijk Museum Schiedam) en Sandra Smets (kunstcriticus), waren het unaniem eens over de nominatie van Carla Klein, Renie Spoelstra en Gyz La Rivière.

Over de genomineerden:

Carla Klein (Zwolle, 1970)

Carla Klein (Zwolle, 1970) valt op door de manier waarop ze kale, industriële stadslandschappen vertaalt naar grootse, monotoon geschilderde doeken. Aan haar werk ligt vaak fotodocu-mentatie ten grondslag en toch regeert de verbeelding.

Renie Spoelstra

Renie Spoelstra (Drachten, 1974) werkt al jaren aan een consistent oeuvre van monumentale houtskooltekeningen. Met grote gebaren schetst ze haar boslandschappen, waarbij zij zo inzoomt op haar onderwerp dat ze deze terugbrengt tot hun essentie.

Gyz La Rivière (Rotterdam, 1976)

Multi-kunstenaar Gyz La Rivière (Rotterdam, 1976) overtuigde de jury direct door zijn sprekende werk dat flirt met de populaire beeldcultuur. Zijn oeuvre overstijgt disciplines; zowel boeken, films, vormgeving, installaties en performances behoren tot zijn repertoire. Rotterdam is de rode draad in zijn werk: het verleden van de stad is het materiaal voor zijn toekomstbeelden.

Carla Klein (geen site), Gyz La Rivière en Renie Spoelstra

www.gyzlariviere.nl

www.reniespoelstra.com

Henkes Prijs 2012
Henkes Prijs 2012
Henkes Prijs 2012

Henkes Prijs 2012

Henkes Prijs 2010Prijs 2014